Nieuw kunstwerk: De Tempelier

Nieuw kunstwerk: De Tempelier

Op het rondpunt van de Spermalie- en Diksmuidestraat is een nieuw kunstwerk ingehuldigd, ‘De Tempelier’ van Eric Baeyens. Een indrukwekkend beeld van een ridder van de Orde van de Tempeliers bewaakt niet toevallig de dorpsgrens van Slijpe.

Geschiedenis

Het beeld staat er ter ere van de Tempeliers, om de lokale geschiedenis te benadrukken. “Deze religieuze ridderorde was vanaf 1137 heel actief in de regio en in de dertiende eeuw was Slijpe zelfs een economische machtsbasis. Toen paus Clemens V in 1312 de Tempeliers ontbond, namen de Hospitaalridders hun plaats in. Ze blijven hier actief tot de Franse Revolutie. Verwijzingen naar de geschiedenis vind je in de kruisjes op de voetpaden en monumentale muurschilderijen in de Sint-Niklaaskerk. En zo’n vijftien jaar geleden werden menselijke resten opgegraven bij het Tempelhof.

De geschiedenis van de Orde van de Tempeliers is alom tegenwoordig in het kleine dorpje Slijpe. Je vindt er overal verwijzingen naar de religieuze ridderorde die vanaf 1137 heel actief was in de regio, zoals de monumentale muurschilderijen over de Orde in de Sint-Niklaaskerk en restanten het Groot Tempelhof in de Tempelhofstraat, ooit een van de grootste commanderieën ter wereld. En daar is nu een indrukwekkende getuige bij gekomen.

Wie de geschiedenis van Slijpe wil ontdekken kan voor een een overnachting terecht in B&B Intermezzo.